IPA bier: hoe spreek je dat nou uit?

2 min gelezen
IPA

Wat is het verhaal achter IPA? Waar staat IPA voor? En hoe drink je IPA het best? Dit speciaalbier wint steeds meer populariteit in het totale aanbod van speciaalbieren. Lekker hoppig maar toch ook frisse en fruitige tonen zijn terug te vinden in de smaak.

IPA

De naam IPA

IPA staat voor India Pale Ale en wordt op verschillende manieren uitgesproken. Sommige zeggen IEPA, anderen weer Ippa en vaak hoor je ook Aipiee. Hoe je het uitspreekt maakt eigenlijk niet zoveel uit. Op het terras, aan de bar of in een eetcafé weten ze wel welk speciaalbier ze moeten serveren als je het op een van deze manieren uitspreekt.

Het bier uit Engeland

IPA of India Pale Ale komt oorspronkelijk uit Engeland. Deze stijl van het speciaalbier heeft zijn naam te danken aan de tijd dat Engeland nog kolonies bezat in het verre oosten. Britse soldaten voeren over de zeeën naar India. Deze reis duurde zo’n 5 maanden. In het begin van deze periode namen ze bier mee op reis maar bedierf vervolgens onderweg. Dit bier werd Pale Ale genoemd. De britse soldaten die dus in India zaten konden niet genieten van het bier dat ze thuis gewend zijn. Daar verzonnen de Britten wat op.

IPA

Langer houdbaar

Om het bier dat men brouwde langer goed te houden bedacht de brouwmeester het volgende: alcohol en hop zijn natuurlijke conserveringsmiddelen. Door het alcoholgehalte, in het bier dat men brouwde, te verhogen in combinatie met het toevoegen van hop werd het bier langer houdbaar.

Mehr Geschichten