Wat goud verkopen kan opleveren

5 min gelezen
Goud verkopen

Ik ben eigenaar van een goedlopende onderneming in de detailhandel. We hebben een groothandel en leveren aan diverse grotere en kleine winkels. Dit bedrijf run ik nu zo’n vijftien jaar; dat wil zeggen dat we in de laatste ‘gezonde’ jaren, vlak voor de crisis van 2008, begonnen. In de beginjaren groeiden onze orders gestaag: na het tweede jaar was het zelfs al tijd om uit te breiden. Deze uitbreiding hadden we net op orde, toen in 2008 de crisis uitbrak en de klanten bij bosjes weg vielen. Uiteraard was dit een enorme klap in ons gezicht, vooral omdat we net hadden uitgebreid en we een nieuw pand huurden (voor een – voor ons – enorm bedrag per maand). Maar goed, de huur- en personeelskosten liepen door, en ik wist na een aantal maanden simpelweg niet meer waar ik het geld vandaan moest halen. Het was een tijd van enorme stress en chaos.

Er waren momenten dat ik het ondernemen simpelweg niet meer zag zitten. Ik was geneigd vooral te kijken naar wat er niét was (namelijk financiële middelen) in plaats van naar wat er wel was. Tot ik op een avond bij mijn ouders op bezoek was, die gelukkig nog steeds leven. Ik vertelde over de grote financiële stress die ik had, en de oplopende problemen. En wat mijn moeder toen zei heeft mijn leven veranderd. Ze begon over het feit dat ik zo vast zat in die negatieve gedachtegang, dat ik niet meer keek naar de mogelijkheden die er nog waren. Zo lag er, zei ze, op zolder een grote hoeveelheid familiestukken opgeslagen, waar mijn ouders nog nooit aan toe waren gekomen om uit te zoeken. ‘Je mag het goud verkopen’, zei mijn moeder, bij wijze van lening. Met toestemming van mijn ouders besloot ik toen naar zolder te gaan, en te kijken of er iets bij lag van waarde.

Goud verkopen

Een schat aan vergeten spullen

Eenmaal op zolder wist ik niet wat ik tegen kwam: naast de verwachte rommel, vond ik er stapels met oude verhuisdozen, koffers, en wat al niet. Mijn familie was vroeger ook al een koopmansfamilie, uit een klein dorpje. Om hun status uit te dragen droegen de vrouwen indertijd gouden sieraden, kettingen en zelfs hoofddeksels met gouden inleg. De mannen hadden vaak monocles en zakhorloges belegd met goud en zilver. Veel van deze voorwerpen lagen nog steeds op zolder bij mijn ouders, en toen ik – een dag later – het grootste deel had uitgezocht en uitgestald, kwam ik tot de conclusie dat we het hier hadden over een enorme hoeveelheid, en een enorm totaalbedrag.

Ik sprak met mijn ouders af dat ik de spullen mee zou nemen naar een erkende juwelier in Amsterdam, en van mijn ouders mocht ik de opbrengst in eerste instantie gebruiken om zelf mijn hoofd boven water te houden. Het was een soort lening. Ik bedankte mijn ouders, en reed met een volle auto terug naar Amsterdam, naar een juwelier genaamd Baldev, aan de Eerste van Swindenstraat 1. Voor mensen die willen goud verkopen is Baldev een goede partij, omdat het een juwelier is die al heel lang actief is. En naast de juwelierszaak heeft hij ook een goudhandel, met de naam Contant Inkoop Goud. Ik liep – na telefonisch afspraak te hebben gemaakt – de zaak binnen, en samen keken we naar de spullen die ik mee had genomen van mijn voorouders.

Oude rommel van onschatbare waarde

Waar ik in het verleden nog wel eens vloekend om de rommel de zolder van mijn ouders over liep op zoek naar iets dat ik al jaren kwijt was, kwam ik nu keihard terug op mijn vroegere mening. De dozen met spullen van mijn grootouders bleken een enorme waarde te hebben. De juwelier keek, samen met een andere expert uit de zaak, rustig naar alle voorwerpen die uit de dozen naar boven kwamen. Hij nam ze letterlijk en figuurlijk onder de loep, terwijl ik een kopje koffie kreeg.

Het grootste deel van de spullen mocht ik verkopen van mijn ouders, maar mocht er nog iets tussen zitten waarvan ik dacht dat de familie het niet wilde verkopen, moest ik dat even doorgeven. Er waren enkele objecten waarvan ik die inschatting maakte, en na overleg bleek dat we deze spullen ook konden verpanden. We konden deze extra – vooral emotioneel – waardevolle spullen dus tijdelijk verkopen, met een garantie dat we ze terug konden kopen als we dat geld weer terug wilden. Dit was een perfecte uitkomst, want oud goud verkopen kan veel opleveren, maar de wetenschap dat deze spullen niet uit de familie zullen verdwijnen omdat we ze te zijner tijd weer terug kunnen kopen, gaf een hoop rust.

Goud verkopen

Veel geld voor oud goud

Na een paar uur waren de juwelier en zijn collega klaar met het onderzoek. Ze waren heel transparant over de goudprijzen van dit moment, en over hun werkwijze. Mij werd verteld waar en hoe de verpande spullen opgeslagen zouden worden, en ze deelden zelfs informatie over waar de verkochte spullen heen zouden gaan, en wat daarmee gebeurde. Ik voelde me enorm op mijn gemak gesteld, en ze hadden begrip voor de sentimentele waarde van alles.

Toen ik hoorde welk bedrag ze me boden voor wat in mijn ogen rommel was, stond ik perplex. Ik was natuurlijk ontzettend blij; met dit bedrag kon ik het in de crisistijd van toen nog in elk geval een aantal maanden uitzingen, net genoeg dus. Mede door het oude goud van mijn voorouders heeft mijn bedrijf de crisis van 2008 overleefd. In de jaren daarna is mijn bedrijf alleen maar verder doorgegroeid, en de verpande spullen hebben we zeer snel weer teruggekocht. De lening heb ik zodra het kon terugbetaald aan mijn ouders. Dit was een ervaring die ik iedereen aan kan raden. Ik weet dat niet iedereen dozen vol met goud op zolder heeft liggen, maar het kan zeker lonen om eens te kijken wat er allemaal opgeslagen ligt op die plekken in je huis waar je nooit komt. Het zou zomaar eens iets op kunnen leveren.

Wil je meer weten over de juwelierszaak waar ik zoveel geld heb gekregen voor oud goud? Kijk dan even op hun website: https://contant-inkoop-goud.nl.